MTB tips voor beginners

mtb tips voor beginners

We presenteren je: MTB tips voor beginners! Ben je pas net begonnen met mountainbiken en wil je goed voorbereid een parcours op of ergens ander lekker crossen?

Bekijk dan hier de eenvoudig toepasbare, maar zeer effectieve MTB tips voor de beginnende mountainbiker.

Wanneer je deze tips correct toepast zal het biken eenvoudiger gaan en je minder energie kosten.

Bovendien verhoog je de veiligheid en zullen je prestaties flink verbeteren.

MTB tips: Remtechniek

mtb-tips-efficient-remmen

Veel beginnende mountainbikers maken de vergissing om tijdens het afdalen te hard te remmen. Bij een steile afdaling wordt er bijvoorbeeld vol geremd met als gevolg dat de banden wegslippen en de MTB’er onderuit gaat.

De eerste tip is: rem rustig en houd je rem niet continu ingedrukt bij een afdaling. Hiermee bedoel ik dat je gecontroleerd remt, de rem weer even los laat en vervolgens dit proces herhaalt.

Wanneer je banden beginnen te slippen laat je de rem even kort los en rem je opnieuw. Dus nooit volledig remmen want dan raak je snel de controle over je mountainbike kwijt en ga je onderuit.

Door deze remtechniek goed toe te passen kun je efficiënter remmen.

MTB tips: Hindernissen nemen

mtb tips obstakels nemen

Veel beginners weten zich niet goed raad met obstakels die hun pad kruisen. Ze ontwijken stenen of wortels en fietsen er omheen. Of ze rijden er op in en vallen of komen stil te staan.

Met deze tip kun je met een klein beetje oefenen al snel veilig over obstakels heen rijden.

Wanneer je een obstakel aan ziet komen zak je met je schouders iets omlaag. Vervolgens trek je vlak voor het obstakel je schouders omhoog en trek je de handvatten met je mee.

Je voorwiel komt zo los van de grond. Zorg dat je je voorwiel in ieder geval net zo hoog optrekt als de hoogte van het obstakel.

Wanneer je voorwiel het obstakel gepasseerd is rolt je achterwiel er gewoon overheen.

Wanneer je met je voorwiel op een natte wortel rijdt ga je snel onderuit. Door je voorwiel op te heffen kunnen je dit voorkomen.

MTB tips: bochten nemen

mtb tips bochten nemen

Beginnende MTB’ers kijken meestal op het pad vlak voor hun mountainbike wanneer ze een bocht in gaan. Hierdoor is er minder overzicht en kan de bocht ook minder goed worden genomen.

De truck is om wanneer je een bocht ingaat al zo ver mogelijk naar het einde van de bocht te kijken (ver vooruit kijken geldt overigens ook voor rechte stukken).

De fiets volgt namelijk eenvoudiger de kijkrichting. Probeer het maar. Je zult zien dat je makkelijker de bocht door gaat.

MTB tips: Snelheid tijdens afdalen

mtb tips afdaling

Het is natuurlijk erg verleidelijk om lekker hard een heuvel af te crossen. Wacht hier echter liever mee tot je wat meer ervaring hebt met afdalingen. Je kunt namelijk snel de controle over je MTB verliezen wanneer je techniek niet voldoende is.

Tip: begin een afdaling net zo langzaam als goed voor je voelt. Laat je niet opjagen door je vrienden. Focus je op het aanvoelen van je fiets en het contact van je banden met de met de grond.

Neem je tijd om vertrouwd te raken met verschillende soorten terrein en obstakels en verhoog dan pas je snelheid.

MTB tips: Klimmen

mtb tips klimmen

Onervaren fietsers maken vaak de fout heel hard aan een klim te beginnen.  Na een paar minuten zijn ze dan helemaal kapot en moeten afstappen.

Je kunt veel beter rustig aan een helling beginnen. Zoek een tempo dat je goed vol kunt houden en houd deze snelheid zo constant mogelijk aan.

MTB tips: Mul zand

mtb tips mul zand

Beginnende mountainbikers proberen vaak met een rotgang door los zand te crossen. Ze ploegen met harde trappen door het diepe zand. Daardoor zakt het wiel juist dieper in het zand.

Onze tips:

Zet voor je het zanderige pad betreedt je fiets in een gemiddelde versnelling. Niet te hoog maar ook zeker niet te laag.

Kijk ook hier weer in de richting waar je heen wilt rijden. Kijk minimaal 10 à 15 meter vooruit. Ontspan je en verplaats je gewicht iets richting je achterwiel.

Houd je armen licht gebogen en de handvatten van je MTB losjes vast. Je fiets kan zo zelf een optimale weg vinden door het zand.

Trap rustig met een constante kracht op de pedalen. Het wiel zakt dan niet zo diep in het zand en houdt meer grip. Houd je snelheid constant. Sturen doe je met lichte stuurbewegingen.

Deze techniek werk trouwens ook bij het rijden door de modder.

Veel fietsplezier!

Wil je deze tips gaan uitproberen op het MTB parcours in Schoorl?

Ga terug naar Mountainbike Huren Schoorl Home