Mountainbike Parcours Schoorl

Mountainbike Parcours Schoorl

Ben je op zoek naar een uitdagende, gevarieerde mountainbike route? Dan ben je in de Schoorlse Duinen aan het juiste adres.

Hier ligt het 15 km lange en 5 km brede ‘Mountainbike Parcours Schoorl‘, dat je door dicht naaldbos, steile duinen en uitgestrekte heide zal leiden.

Bikers kunnen rekenen op een paar forse klimpartijen, met de ‘Schoorlse Nok’ van 48 meter boven NAP als hoogtepunt. Voor beginners is er eventueel een kortere route die wat minder zwaar is.

Wil je lekker over het Schoorlse MTB parcours  knallen en alles geven wat je hebt? Of kom je om te recreëren en met familie of vrienden lekker sportief bezig te zijn? Het mountainbike parcours Schoorl is geschikt voor elk niveau.

Het grootste gedeelte van de route is een ‘singletrack’; een smal pad met leuke uitdagingen. Bijvoorbeeld krappe bochten tussen bomen door of obstakels (zoals boomwortels) op het pad. Hier en daar kun je zelfs over obstakels springen.

Klimpartijen worden beloond met mooie uitzichten en snelle afdalingen. Bij de zandstukken liggen vaak planken ter ondersteuning.

Lees ook: verschil tussen 26 inch en 29 inch MTB

Startpunten Mountainbike Parcours Schoorl

Op korte afstand van Mountainbike Huren Schoorl (onderdeel van Fietsenwinkel Schoorl) bevinden zich 2 startpunten.

Je vindt Fietsenwinkel Schoorl op Laanweg 7 aan het Klimduin in het centrum van Schoorl. Als je hier een MTB huurt kun je er gratis je auto parkeren.

Startpunt 1

Het officiële start- en finishpunt is bij het ‘witte huis’, op de Postweg 2 in Schoorl (Aagtdorp). Als je met de auto komt en je eigen mountainbike meebrengt kun je eventueel parkeren op het parkeerterrein vlak voor de manege Poelenburg.

Startpunt 2

Je kunt ook vanuit bezoekerscentrum ‘t Zandspoor vertrekken (parkeerplaats aanwezig) en het fietspad nemen naar de ‘Berenkuil’ (Julianalaan). Hier rijd je dus ongeveer 1 km over een gewoon fietspad voordat de MTB-route het fietspad kruist. Je begint dan iets rustiger en kunt het beschouwen als een warming-up.

Als je bij Mountainbike Huren Schoorl een bike huurt kun je gratis gebruik maken van onze parkeergelegenheid.

Route MTB Parcours Schoorl

Je hebt geen kaart nodig van het gebied. Van tevoren kunnen wij je indien gewenst persoonlijk uitleg geven over het MTB Parcours.

Bewegwijzering

Je kunt de weg met gemak vinden door de paaltjes te volgen met de blauwe pijltjes en het fietslogo, en daarbij staan er langs de weg paaltjes met opéénvolgend de nummers 1 t/m 48. Bij een ongeval kun je hiermee indien nodig hulpdiensten informeren over waar je je bevindt.

Route

Tijdens de route rijd je door donkere dennenbossen met mooie hoogteverschillen. Daarna beklim je het uitkijkpunt ‘Zwarte Blink’. In augustus en begin september ziet het hier paars van de bloeiende heidevelden.

Vervolgens doorkruis je het open, hoge, stuivende duin en rijd je verder door de bossen vlak langs de zee. Dit is natuurgebied ‘de Kerf’.

Door de bossen rijd je verder en passeert de ‘Bokkenweide’, ook wel de geitenwei genoemd. Hier stond een eeuw geleden de eerste boomkwekerij van Staatsbosbeheer.

Het einde van de rit is het meest inspannende stuk: de ‘Schoorlse Nok’, oftewel: ‘de blanke top der duinen’. Eén van de hoogste duinen van Nederland (48 meter boven NAP).

De Schoorlse Nok is een echte kuitenbijter. Lang niet iedereen slaagt erin om zonder van de MTB af te stappen deze reus te bedwingen. Denk jij dat je het je lukt?

Dieren en planten

Onderweg kun je in een flits veel dieren tegenkomen, zoals roofvogels, konijnen, hazen en vossen.

Ook zijn er Japanse ‘Wagyu’- koeien uitgezet in het gebied, om te voorkomen dat het duin dichtgroeit en bijvoorbeeld vlinders, zandhagedissen en tapuit (een zangvogel) hier kunnen voortbestaan.

In alle seizoenen vind je in de Schoorlse duinen zeldzame dieren en planten. In juni en juli groeien er overal kleine witte orchideeën en in de herfst zijn er wel 800 soorten paddenstoelen te vinden… Als je zin hebt om af te stappen natuurlijk!

Tips

Een 29 inch (wielmaat) is bij dit parcours aan te raden boven een 26 inch.

We raden je dringend aan om niet van de route af te wijken. Een boete van bijna 100 euro heb je dan snel te pakken.

De Schoorlse Duinen zijn onderdeel van het ‘Noordhollands Duinreservaat’ van Staatsbosbeheer. In dit gebied mag je tot ‘s morgens 10.30u ‘offroad’ rijden. Je hebt dan wel een duinkaart nodig.

Ook mag je van oktober t/m maart op het strand rijden.

Kom genieten van dit avontuurlijke parcours en reserveer een mountainbike bij Fietsenwinkel Schoorl. Of kom gelijk langs in de winkel tijdens de openingstijden.

Wil je ook betrouwbare mountainbikes huren voor onvergetelijke ritten?

We hebben een grote voorraad goed onderhouden mountainbikes te huur. Ideaal om het het mountainbike parscours van Schoorl te rijden of andere prachtige routes in Schoorl of Bergen.